به گزارش دیده بان، به قلم باراک راوید، مقامات اسرائیلی میگویند اسرائیل سفر دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا به خاورمیانه در هفته آینده را به عنوان ضربالاجل برای توافق جدید گروگانها و آتشبس تعیین کرده است و در صورت عدم دست یابی به توافق، عملیات زمینی گستردهای آغاز خواهد شد.
چرا مهم است: کابینه امنیتی اسرائیل یکشنبه شب طرحی را تصویب کرد که بر اساس آن، در صورت عدم دست یابی به توافق تا ۱۵ مه، کل غزه به تدریج اشغال و به طور نامحدود تحت کنترل نگه داشته خواهد شد. طرح این عملیات شامل تخریب همه ساختمانهای باقیمانده به دست نیروهای نظامی اسرائیل و آواره کردن تقریبا کل جمعیت دو میلیون نفری و تبدیل آن به یک "منطقه بشردوستانه" واحد است.
به گفته یک مقام اسرائیلی، گزینه جایگزین برای ماندن در این منطقه بشردوستانه، خروج "داوطلبانه" فلسطینیها از این منطقه و انتقال آنها به کشورهای دیگر "مطابق با دیدگاه رئیسجمهور ترامپ برای غزه" است. چنین خروجهایی را نمیتوان داوطلبانه تلقی کرد و تاکنون هیچ کشوری با پذیرش فلسطینیهای آواره موافقت نکرده است. مقامات اسرائیلی ادعا میکنند مذاکراتی با چندین کشور در این زمینه در جریان است.
بین خطوط چه میگذرد: بسیاری از مقامات اسرائیلی این عملیات را به عنوان گزینهای هستهای میبینند و ترجیح میدهند در دو هفته آینده به توافقی دست یابند.
به گفته مقامات اسرائیلی، ترامپ در حال حاضر نقش فعالی در تلاشها برای دست یابی به آتشبس ندارد و عملا به بنیامین نتانیاهو نخستوزیر اسرائیل چراغ سبز داده تا هرگونه که صلاح میداند عمل کند.
تصویر کلان: بازگشت به این جنگ تمامعیار پس از آن رخ میدهد که اسرائیل دو ماه پیش، پس از فروپاشی آتشبس، کل فرآیند تأمین غذا، آب و دارو برای غیرنظامیان در غزه را قطع کرده است.
بر اساس اعلام وزارت بهداشت در غزه تحت رهبری حماس، عملیات نظامی اسرائیل در غزه ۵۲ هزار فلسطینی را کشته است که بیشتر آنها غیرنظامی بودند.
نتانیاهو هر پیشنهادی که به پایان کامل جنگ منجر شود را رد کرده و در عوض از حماس خواسته است توافقی کوتاهمدت را امضا کند.
مقامات اسرائیلی امیدوارند تهدید به تهاجم گسترده، حماس را وادار کند توافقی را بپذیرد که بر اساس شرایط اسرائیل است.
ترامپ از روز دوشنبه برای سفری سهروزه به عربستان سعودی، قطر و امارات عربی متحده به خاورمیانه سفر خواهد کرد.
در حال حاضر انتظار نمیرود ترامپ به اسرائیل سفر کند. مقامات آمریکایی و اسرائیلی میگویند جنگ کنونی در غزه دلیل اصلی این موضوع است. یک مقام آمریکایی به آکسیوس گفت: «در حال حاضر هیچ چیز خوبی از سفر به اسرائیل حاصل نمیشود.»
بین خطوط: مقامات آمریکایی و عرب که در تدارک این سفر هستند، گفتند غزه برای ترامپ یک اولویت اصلی نیست و انتظار میرود او بر مسائل دوجانبه و سرمایهگذاریها تمرکز کند.
یک مقام عرب گفت: «تصویر حضور رئیسجمهور ترامپ در منطقه در بحبوحه جنگ غزه بسیار نامناسب است. او پیش از مراسم تحلیف خود با فشار برای برقراری آتشبس موفقیت بزرگی کسب کرد، اما سه ماه بعد وضعیت در غزه بدتر شده است.»
وضعیت کنونی: مقامات اسرائیلی و آمریکایی اذعان دارند مذاکرات بر سر آتشبس در غزه و توافق گروگانها به بنبست رسیده است.
اسرائیل خواستار توافقی جزئی است که شامل آزادی هشت تا ده گروگان در ازای آتشبسی ۴۵ تا ۶۰ روزه باشد، در حالی که حماس خواستار توافقی جامع برای پایان جنگ و آزادی همه ۵۹ گروگان باقیمانده است.
همه تلاشها برای پر کردن این شکاف ناکام مانده است. مقامات اسرائیلی و آمریکایی میگویند تمرکز کاخ سفید به جنگ روسیه و اوکراین و مذاکرات هستهای با ایران معطوف شده و تقریبا هیچ ظرفیتی برای غزه وجود ندارد.
این مقامات اعلام کردند دولت ترامپ هیچ فشاری بر اسرائیل وارد نمیکند و به میانجیگران مصری و قطری صراحتا اعلام کرده است توافق موقت مطابق با طرحی که استیو ویتکاف فرستاده کاخ سفید، دو ماه پیش ارائه کرد و مورد حمایت اسرائیل است، تنها گزینه موجود است.
تصویر بزرگتر: مقامات اسرائیلی گفتند طرحی که اسرائیل روز یکشنبه تصویب کرد، با نام رمز «ارابههای گیدئون»، با هدف «نابودی کامل حماس» طراحی شده است.
بر اساس این طرح، نیروهای نظامی اسرائیل با چهار یا پنج لشکر زرهی و پیادهنظام به غزه حمله کرده و به تدریج اکثر نوار غزه را اشغال و کنترل خواهند کرد.
بتسالل اسموتریچ وزیر دارایی افراطی اسرائیل روز دوشنبه در سخنانی گفت این اشغال دائمی خواهد بود و نظامیان اسرائیل حتی در ازای آزادی گروگانها عقبنشینی نخواهد کرد. یک مقام دفاعی اسرائیل گفت اشغال دائمی تنها یک «آرمان» است.
با اشغال بخشهایی از غزه به دست نیروهای نظامی اسرائیل، همه ساختمانها تخریب شده و شبکههای تونلی، همانطور که قبلا در رفح و شمال نوار غزه انجام شد، نابود خواهند شد.
اسرائیل قصد دارد حدود دو میلیون فلسطینی را به منطقه رفح منتقل کند، جایی که در آن، مجتمعهایی برای ارائه کمکهای بشردوستانه در حال ساخت است.
بر اساس این طرح، همه فلسطینیهایی که وارد منطقه بشردوستانه میشوند، غربالگری خواهند شد تا اطمینان حاصل شود مسلح و عضو حماس نیستند.
این مجتمعها قرار است از سوی یک بنیاد بینالمللی جدید و شرکتهای خصوصی آمریکایی مدیریت شوند، اگرچه مشخص نیست این طرح چگونه اجرا خواهد شد، زیرا سازمان ملل و همه سازمانهای کمک رسان اعلام کردهاند در آن مشارکت نخواهند کرد.
جدیدترین اخبار: تصمیم کابینه اسرائیل در داخل بسیار بحثبرانگیز است، بهویژه، چون شامل بسیج ۷۰ هزار نیروی ذخیره میشود که بیشتر آنها از زمان حملات هفتم اکتبر بیش از ۳۰۰ روز خدمت کردهاند.
مقامات میگویند اسرائیل در این باره نگران است که ۳۰ تا ۵۰ درصد از نیروهای ذخیره در خدمت حاضر نشوند.
بیشتر خانوادههای گروگانهای اسرائیلی به شدت با این عملیات مخالفاند و میگویند این عملیات جان عزیزانشان را به خطر میاندازد.
نظرسنجیهای اخیر نشان داد ۶۰ تا ۷۰ درصد اسرائیلیها با عملیات بزرگ برای اشغال غزه مخالفاند و از توافقی برای پایان جنگ و آزادی گروگانها حمایت میکنند. این نظرسنجیها نشان داد بیشتر اسرائیلیها معتقدند نتانیاهو جنگ را به دلایل سیاسی ادامه میدهد.
گام بعدی: یک مقام اسرائیلی گفت: «آمادگیها برای انجام عملیات، فرصتی تا پایان سفر رئیسجمهور ترامپ به منطقه برای دست یابی به توافق در ارتباط با گروگانها و آتشبس فراهم میکند. اگر توافقی حاصل نشود، عملیات پیش خواهد رفت.»
منبع: خبرگزاری صدا و سیما