ایندیپندنت:
رؤیای بربادرفتۀ عربستان در منطقه

پایگاه اطلاع‌رسانی ایندیپندنت بریتانیا در تحلیلی با اشاره به شکست سیاست‌های عربستان سعودی در منطقه، معتقد است: «رؤیای عربستان سعودی برای تبدیل‌شدن به قدرت برتر جهان عرب و اسلام بربادرفته است.»

به گزارش دیده بان، پاتریک کاکبرن، در این تحلیل که روز شنبه در ایندیپندنت منتشر شد، با اشاره به شکست سیاست‌های عربستان سعودی در سوریه و یمن نوشت دو سال پیش به نظر می‌رسید تلاش پنجاه‌سالۀ عربستان سعودی برای بدل کردن خود به‌عنوان قدرت اصلی در میان کشورهای عربی و اسلامی در حال موفقیت است. هیلاری کلینتون، وزیر خارجه پیشین امریکا در سال 2014 در یک ایمیل که ویکی لیکس آن را منتشر کرد، از تلاش سعودی‌ها و قطری‌ها به‌عنوان دو کشور رقیب برای سلطه بر جهان سنی یاد کرد.

این گزارش می‌افزاید یک سال بعد در دسامبر 2015، سرویس اطلاعات خارجی آلمان (BND) آن‌قدر از نفوذ روزافزون عربستان سعودی در منطقه نگران می‌شود که در اقدامی غیرمعمول عنوان می‌کند: «مواضع احتیاط‌آمیز دیپلماتیک اعضای قدیمی‌تر خاندان سلطنتی عربستان، دارد جای خودش را به سیاست مداخله‌جویانه می‌دهد.»

دستگاه اطلاعات خارجی آلمان تحت‌فشار دولت این کشور مجبور شد که این گزارش را انکار کند، اما در سال گذشته هراس در مورد تأثیرات سیاست‌های بی‌ثبات کننده و مداخله‌جویانۀ عربستان سعودی کاملاً محسوس بود. اما آنچه پیش‌بینی نمی‌شد این بود که تقریباً تمامی جاه‌طلبی‌های عربستان شکست خورد و یا در بسیاری از جبهه‌ها دچار سرخوردگی شد.

در سال گذشته میلادی، متحدان عربستان سعودی در جنگ داخلی سوریه آخرین منطقۀ تحت کنترل خود را در شرق حلب از دست دادند. در اینجا حداقل دخالت عربستان غیرمستقیم بود اما در یمن ماشین نظامی این کشور برای به دست آوردن پیروزی، با شکست مواجه شد.

ایندیپندنت افزود سیاست پرانرژی عربستان به‌جای آنکه نفوذ ایران را محدود سازد، دقیقاً نتیجۀ عکس داد و در آخرین نشست اوپک عربستان با کاهش تولید نفت خام خود هم‌زمان با افزایش تولید ایران موافقت کرد.

در امریکا، باراک اوباما، رئیس‌جمهور امریکا، به‌عنوان آخرین تضمین‌کنندۀ خاندان آل سعود، در برابر فشارها تسلیم شد و کنگره حق شکایت خانواده‌های قربانیان حملات 11 سپتامبر 2001 را به رسمیت شناخت و بر اساس آن خانواده‌های قربانیان می‌توانند از سعودی‌ها شکایت کنند.

بر اساس این گزارش، سیاست خارجی عربستان سعودی از زمان روی کار آمدن سلمان بن عبدالعزیز در تاریخ 23 ژانویه 2015، تحت نفوذ و هدایت محمد بن سلمان، معاون ولیعهد و وزیر دفاع، که قدرتمندترین فرد در تصمیم‌گیری سعودی‌هاست، بیش از گذشته به‌سوی نظامی‌گری و ملی‌گرایی سوق داده‌شده است.

ایندیپندنت تصریح می‌کند: «هیچ‌چیز برای سعودی‌ها در یمن و سوریه به‌خوبی پیش نرفت.»

سعودی‌ها انتظار داشتند حوثی‌ها به‌سادگی و به‌سرعت از نیروهای تحت امر عربستان شکست بخورند، اما پس از 15 ماه از آغاز بمباران یمن، هنوز مبارزان حوثی و متحدانشان، طرفداران علی عبدالله صالح، رئیس‌جمهور پیشین، کنترل صنعا و بیشتر مناطق یمن ازجمله مناطق شمالی آن را در اختیاردارند.

طولانی شدن بمباران فقیرترین کشور عربی از سوی ثروتمندترین کشور عربی، بحرانی انسانی در یمن به دنبال داشته است و هم‌اکنون حداقل 60 درصد از جمعیت 25 میلیون این کشور به غذا و آب سالم کافی دسترسی ندارند.
در این تحلیل تصریح‌شده است که دخالت‌های عربستان سعودی در سوریه در سال 2015 و حمایت از گروه‌های تروریستی مخرب بوده و عواقبی غیرمنتظره برای این کشور به دنبال داشته است.

ریاض و نیز قطر بر این باور بودند که معارضان سوری می‌توانند دولت بشار اسد، رئیس‌جمهور سوریه، را شکست دهند و یا قادر هستند دولت امریکا را برای این کار ترغیب کرده و فریب دهند اما در عمل افزایش فشار بر دولت بشار اسد سبب شد که او به دنبال کمک هر چه بیشتر از روسیه و ایران برود که این مسئله درنهایت منجر به دخالت نظامی مسکو در این کشور در سپتامبر سال 2015 میلادی شد و امریکا نیز آماده برای مخالفت با آن نبود.

در پایان این تحلیل آمده است در این میان محمد بن سلمان هم از داخل و هم خارج از عربستان به دلیل قضاوت‌های اشتباهش، در شکست و یا به بن‌بست رسیدن جاه‌طلبی‌های ریاض مورد شماتت قرارگرفته است.




انتهای متن/

شنبه, 18 دی 1395 ساعت 10:59

نظر شما

تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید