روابط بحرین و اسرائیل از پشت پرده تا روی صحنه

بحرین با اعلام رسمی عادی سازی روابط با اسرائیل به صف امارات پیوست

 به گزارش موسسه راهبردی دیده بان پس از اعلام رسمی عادی سازی روابط امارات و رژیم صهیونیستی، بحرین کشور بعدی بود که رسماً روابطش را با این رژیم عادی کرد، روابطی که در واقع از دهه نود قرن گذشته به صورت محرمانه آغاز شده بود اما امروز علنی شد.

شبکه الجزیره در گزارشی درباره عادی سازی روابط میان رژیم صهیونیستی و بحرین نوشت، روابط و تماس میان بحرین و اسرائیل که گمان می‌رود از دهه ۹۰ قرن گذشته به شکل محرمانه و مخفیانه آغاز شده در سال‌های اخیر تسریع شده بود و در نهایت منجر به توافق عادی سازی روابطی شد که دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا جمعه آن را علنی کرد.

بحرین با این اقدام به دومین کشوری تبدیل شد که طی یک ماه با در پیش گرفتن مسیر همسایه‌اش امارات روابطش با اسرائیل را عادی کرد؛ اقدامی که فلسطینی‌ها آن را خیانت به مسئله‌شان می‌خوانند.

اما ناظران بعید دانستند که بحرین بدون کسب موافقت عربستان به عنوان متحد نزدیک خود، اقدام به عادی سازی روابط با اسرائیل کرده باشد.

 

پیشینه روابط اسرائیل و بحرین

نخستین نشست‌ها: سال‌های ۲۰۰۰ و ۲۰۰۳

پس از سال‌ها تماس در پشت صحنه، سلمان بن حمد آل خلیفه، ولیعهد بحرین گفت‌وگوهای رسمی دیپلماتیک را با مقامات اسرائیلی در جریان اجلاس‌های مجمع جهانی اقتصاد در سال ۲۰۰۰ و ۲۰۰۳ آغاز کرد.

۲۰۰۷

در سال ۲۰۰۷ وزیر خارجه بحرین با همتای اسرائیلی خود در سازمان ملل دیدار کرد.

۲۰۰۹

شیمون پرز، رئیس وقت اسرائیل و پادشاه بحرین در حاشیه کنفرانس سازمان ملل در نیویورک دیدار کردند.

یک هیئت بحرینی در همین سال در اقدامی بی‌سابقه برای بازگرداندن گروهی از شهروندان بازداشت شده خود در تل‌آویو، به اراضی اشغالی سفر کرد.

پارلمان بحرین اکتبر ۲۰۰۹ بدون توجه به اعتراض‌های دولت این کشور پیش‌نویس قانون ممنوعیت ارتباط با اسرائیل را تصویب کرد اما هیچگاه به قانونی لازم الاجرا تبدیل و اجرایی نشد.

۲۰۱۱

در سال ۲۰۱۱ درحالی که منامه با موجی از اعتراضات مردمی خواستار انجام اصلاحات مواجه بود، بهار عربی تلاش‌های رژیم این کشور برای عادی سازی روابط با اسرائیل را کند کرد.

گام‌های علنی

سال ۲۰۱۶:

خالد آل خلیفه، وزیر خارجه سابق بحرین سپتامبر ۲۰۱۶ در بیانیه‌ای شوکه کننده پس از مرگ شیمون پرز وی را ستود اقدامی که انتقادهای شدیدی را به همراه داشت.

۲۰۱۷

زمانی که در سال ۲۰۱۷ به یک هیئت اسرائیلی اجازه داده شد در کنفرانس فیفا در منامه شرکت کند، این روابط نزدیک علنی شد. هنگامی که به یک راننده اسرائیلی اجازه داده شد در یک مسابقه اتومبیلرانی شرکت کند، دیپلماسی ورزشی بار دیگر ظاهر شد.

در همان سال، گروهی از بحرینی‌ها گفتند که هیئتی را به اراضی اشغالی فرستاده‌اند تا "سازش و همزیستی" را تقویت کنند و این اقدام درست زمانی صورت گرفت که عرب‌ها نسبت به سرنوشت قدس اشغالی بسیار خشمگین بودند.

"حق اسرائیل برای دفاع از خود"

سال ۲۰۱۸

پس از آنکه ارتش رژیم اشغالگر مه ۲۰۱۸ اعلام کرد که ده‌ها موضع نظامی را در سوریه هدف قرار داده است، وزیر خارجه بحرین اعلام کرد از "حق" اسرائیل برای "دفاع" از خود حمایت میکند.

شتاب گرفتن تلاش ها

سال ۲۰۱۹

در سال ۲۰۱۹ روابط میان دو طرف شاهد نزدیکی قابل ملاحظه‌ای بود.

در ژوئن کارگاهی اقتصادی توسط ایالات متحده در بحرین برگزار شد که نتوانست در زمینه برنامه صلح آمریکا در خاورمیانه به نتایج ملموسی دست یابد، اما این فرصت را برای نزدیک شدن روابط اسرائیل با برخی کشورهای عرب حوزه خلیج فارس ایجاد کرد.

وزیر خارجه بحرین نیز در گفت‌وگوی ویژه روزنامه‌نگار اسرائیلی با مقامات بلند پایه این کشورها در حاشیه کارگاه اقتصادی منامه گفت که اسرائیل بخشی از تاریخ منطقه است.

یک ماه پس از آن، یسرائیل کاتس، وزیر خارجه سابق دولت رژیم صهیونیستی فاش کرد که در جریان سفر به واشنگتن با همتای بحرینی‌اش دیدار و گفت‌وگو کرده است.

در اکتبر ۲۰۱۹ نیز پس از حمله به نفتکش‌ها و تأسیسات نفتی عربستان نمایندگان رژیم صهیونیستی و بحرین در کنار نمایندگان بیش از ۶۰ کشور نشستی را برای بررسی امنیت دریایی در منامه برگزار کردند.

 

۲۰۲۰

بحرین از توافق عادی سازی روابط میان امارات و رژیم صهیونیستی استقبال کرد و آن را یک اقدام "تاریخی" خواند!

با این وجود حمد بن عیسی آل خلیفه، پادشاه بحرین در سخنانی گفت که به مایک پامپئو، وزیر خارجه آمریکا اعلام کرده است که منامه همچنان به ابتکارعمل صلح عربی "پایبند" است.

علی‌رغم اظهارات پادشاه بحرین، اما منامه بلافاصله مجوز اجازه پرواز هواپیماهای اماراتی به اراضی اشغالی و بالعکس را از حریم هوایی خود صادر کرد.




انتهای متن/

شنبه, 22 شهریور 1399 ساعت 16:09

نظر شما

تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید