طالبان 19 سال پس از 11 سپتامبر

آمریکایی ها پس از 20 سال جنگ مجبور به امضای توافق صلح با طالبان شدند

به گزارش دیده بان هنگامی که در سپتامبر 2011 حادثه عجیب و هم چنان رازآلود انفجار برج های دوقلوی تجارت جهانی توسط دوهواپیمای مسافربری اتفاق افتاد، هیچ کس تصورش را هم نمی کرد که این اتفاق بتواند منشاء تحولات بسیاری در عرصه نظام بین الملل شود که امروزه نیز اثرات آن در دنیا مشهود است. پس از این انفجار دولت وقت آمریکا به ریاست جورج بوش انگشت اتهام خود را به سوی کشور افغانستان و دولت طالبان که در آن زمان قدرت را در این کشور در دست داشت و هم چنین گروهک تروریستی القاعده نشانه رفت و به فاصله یک ماه پس از سپتامبر 2001 در ماه اکتبر همان سال با مجوز شورای امنیت سازمان ملل متحد و با همراهی سایر کشورهای اروپایی در قالب پیمان نظامی ناتو حمله گسترده ای را با هدف مبارزه با تروریسم (نابودی طالبان و القاعده) به افغانستان شروع کرد. پس از شروع جنگ دولت طالبان به فاصله کمی قدرت را در افغانستان از دست داد و از شکل یک دولت به هیبت یک گروهک تروریستی که هدفش مبارزه با آمریکا بود درآمد. که از آن زمان تاکنون بیش از 19 سال می گذرد.

جنگی که به لحاظ زمانی پس از حمله نظامی آمریکا به ویتنام در دهه 50 میلادی تا کنون دومین جنگ طولانی تاریخ ایالات متحده آمریکا بوده است. و بنابر اعلام رسمی وزارت خزانه داری آمریکا جنگ افغانستان تاکنون برای آمریکا هزینه سرسام آور بیش از 2 تریلیون دلار به همراه داشته است. هم چنین براساس اعلام ارتش آمریکا از سال 2001 تا ابتدای سال 2020 میلادی بیش از 2400 نظامی آمریکایی در افغانستان کشته و بیش از 20 هزار نظامی دیگر زخمی شده اند.

حال با چنین اوصافی این پرسش مطرح می شود که با وجود صرف هزاران میلیارد دلار هزینه و دادن تلفات بسیارو اشغال طولانی مدت افغانستان توسط آمریکا ، آیا این کشور به اهداف خود در افغانستان رسیده است؟ چیزی که واضح و آشکار است این است که آمریکایی که می خواست با حمله به افغانستان و ساقط کردن دولت طالبان و نابودی گروهک القاعده و برقراری دموکراسی در افغانستان در رسیدن به این هدف ناکام مطلق بوده است ، چرا که امروز می بینیم نه تنها طالبان در جنگ با آمریکا شکست نخورده حتی بزرگتر و قدرتمند تراز 19 سال گذشته هم شده است و این موضوع باعث شده است که آمریکایی ها پس از 19 سال جنگ بی ثمر در فکر مذاکره و حصول یک توافق بظاهر آبرومندانه با طالبان باشند.

زمانی که دونالد ترامپ در سال 2016 در آمریکا به قدرت رسید کاملا به این موضوع آگاه بود که دیگر ادامه جنگ در افغانستان سود و نتیجه ای برای دولت آمریکا نخواهد داشت. بنابراین تمامی ابزار دیپلماتیک را به کار بست تا بتواند به یک توافق با طالبان دست پیدا کند تا کمی ازخفت شکست 19 ساله آمریکا در افغانستان بکاهد ، دولت ترامپ تاکنون 11 دور مذاکرات با طالبان را در کشورهای قطر و امارات انجام داده است تا بتواند از باتلاق افغانستان خارج شود که در یازدهمین دور این مذاکرات طی فوریه 2020 در قطر بین مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا و شیخ عبدالحکیم حقانی برگزار و دو طرف به یک توافق رسیدند که مهم ترین مفاد آن کاهش تنش و درگیری ها بود. بعلاوه آمریکا در این قرار داد متعهد شد که در یک برنامه زمانی 135 روزه تعداد نظامیان خود را در افغانستان از 13 هزار سرباز به 8600 نفر کاهش داده و باید 5 پایگاه نظامی خود را در افغانستان تعطیل کند.

بی شک ثمره قریب به 20 سال تجاوز نظامی آمریکا و هم پیمانانش درافغانستان به بهانه مبارزه با تروریسم و برقراری دموکراسی در این کشور نه تنها محقق نشده است، بلکه گروهک های تروریستی مانند طالبان، القاعده در طی این 19 سال توانسته اند با بسط و گسترش تفکرات تکفیری و سلفی خود و همچنان ضمن رشد و گسترش تشکیلاتی به ایجاد شاخه های متعدد نظامی درکشورهای مختلف اهتمام نموده که در واقع میراث 19 سال اشغالگری و تجاوز آمریکا چیزی جز کشته شدن صدها هزار نظامی و غیر نظامی ، چندین برابر شدن تولید مواد مخدر،راه اندازی کارگاههای تولید مواد صنعتی مخدر، غارت ثروت و منابع مالی ومتاسفانه استقرارگروهک تروریستی داعش برای افغانستان ارمغانی در برنداشته که به صراحت باید اعلام کرد آمریکا در افغانستان یک بازنده محض بوده است.




انتهای متن/

سه شنبه, 01 مهر 1399 ساعت 09:33

نظر شما

تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید