چاپ کردن این صفحه

دود آرامکو در حلق آل سعود

سازمان ملل ادعا آل سعود به دست داشتن ایران در حمله به آرامکو را رد کرد

 بعد از گذشت ۳ ماه از حمله روز ۲۳ شهریور ۱۳۹۸ به تاسیسات نفتی بقیق و خریص عربستان سعودی، حالا تیم تحقیقاتی سازمان ملل متحد که اختصاصا برای تحقیق در مورد شواهد این حمله تشکیل شده بود، تاکید کرده است که نمی تواند ادعای مشارکت جمهوری اسلامی ایران در این حمله را تایید کند. این در حالی است که پادشاهی عربستان سعودی و حامیان آن در ایالات متحده امریکا در طول ۳ ماه گذشته اصرار داشتند که تهران را متهم این حمله معرفی کنند. بر اساس متنی که از گزارش ۶ ماه یک بار دبیرکل سازمان ملل متحد به شورای امنیت به رسانه های امریکایی درز کرده است، آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان تاکید کرده است:«بازرسان سازمان نمی توانند مستقلا این نکته را که موشک های کروز و پهپادهای استفاده شده در این حملات از مبدا ایران باشد یا خلاف قطعنامه های شورای امنیت به جایی صادر شده باشند را تایید کنند.» هر چند جمله مذکور صریحا اتهام زنی سعودی ها و واشنگتن علیه ایران را محکوم نمی کند اما نشان می دهد که سعودی ها قادر نبوده اند کمترین شواهدی برای ادعاهای عجیب شان در مورد نقش ایران در این حملات را در اختیار سازمان ملل قرار دهند.بر اساس گزارش دبیرکل سازمان ملل متحد، کارشناسان این سازمان لاشه موشک ها و سلاح های استفاده شده در ۳ حمله ماه های گذاشته به تاسیسات عربستان سعودی را کاملا بررسی کرده اند و در آنها نشانه ای مبنی بر تعلق یا ارتباط با ایران نیافته اند. شواهدی که عربستان در اختیار سازمان ملل قرار داده است، باقیمانده و لاشه سلاح های استفاده شده در حمله اردیبهشت ماه به دو ایستگاه پمپاژ نفت در استان ریاض، حملات متعدد در طول تابستان به فرودگاه ابها در نزدیکی مرز یمن و حمله به دو پالایشگاه نفتی بقیق و خریص در ماه شهریور بود. انصارالله یمن مسوولیت همه این حملات را پذیرفته بود اما مقام های سعودی تلاش می کردند، ایران را مقصر این حملات معرفی کنند. آنتونیو گوترش در ادامه گزارش خود اشاره می کند که جامعه بین الملل تا پیش از این از توانایی های یمن در زمینه پهپاد و موشک کروز با خبر نبوده است و می نویسد:«این فناوری ها پیش از این از سوی انصارالله یمن به نمایش گذاشته نشده بودند.» به نوشته آنتونیو گوترش، بازرسان سازمان ملل متحد «همچنان در حال جمع آوری اطلاعات تکمیلی در مورد این موشک های کروز و پهپادها هستند» و نتایج قطعی گزارش آنها در مورد مبدا این سلاح ها «پس از تکمیل بررسی ها منتشر خواهد شد.»

شواهد سعودی چه بود؟

سعودی ها مدعی بودند که ایران اگر هم مستقیما حملات پهپادی و موشکی علیه خاک این کشور انجام نداده باشد، دست کم این سلاح ها را در اختیار انصارالله یمن قرار داده است. بر اساس گزارش پایگاه خبری بلومبرگ، در سفر هیات بازرسان سازمان ملل به عربستان سعودی، مقام های نظامی سعودی با نشان دادن تعدادی عکس تلاش کرده اند آنها را قانع کنند که موشک های استفاده شده در حملات انصارالله به عربستان، ایرانی است. یکی از این عکس ها تصویری مشهور از یک موشک هوا به زمین ایرانی به نام «یا علی» است که در سال ۱۳۹۳ توسط ایران رونمایی شد. سعودی ها مدعی بودند که در حمله به بقیق و خریص از همین موشک استفاده شده است. به نوشته هفته نامه جینز دیفنس، موشکی که مقام های عربستان سعودی ادعا می کنند موشک کروز «یا علی» ایرانی است، تفاوت های عمده ای با این موشک ایرانی دارد. به نوشته جینز دیفنس، انصارالله تابستان سال جاری موشک میان برد کروز خود با عنوان قدس-۱ را به نمایش گذاشته بود. بر خلاف موشک ایرانی «یا علی» که یک موشک کروز هواپایه است، موشک قدس-۱ موشک زمین پایه است و بر خلاف موشک یاعلی، موتور آن به جای داخل موشک روی بدنه آن نصب شده است. به نوشته بلومبرگ، کارشناسان سازمان ملل تایید کرده اند که موشک استفاده شده در این حمله، مشابه ماکت موشک قدس-۱ است که مرداد ماه امسال توسط انصارالله رونمایی شده بود.دولت عربستان سعودی که بعد از حمله ۲۳ شهریور به پالایشگاه های خریص و بقیق مدعی شد ۵۰ درصد از صادرات نفت خامش دچار اختلال شده است، مدعی بود که به دلیل انجام حملات از سمت شمال، سامانه های دفاع موشکی این کشور قادر به رهگیری موشک ها و پهپادهای شلیک شده، نبودند. سعودی ها مدعی شده اند که سامانه های امریکایی پاتریوت خود در اطراف این پالایشگاه ها را به سمت جنوب تنظیم کرده بودند. به نوشته بلومبرگ، بازرسان سازمان ملل هر چند از شواهد ادعایی عربستان سعودی راضی نشده اند اما تایید کرده اند که محل برخورد موشک های یمنی، اندکی با محتوای بیانیه انصارالله در مورد عملیات متفاوت است.

دروغ های شاخدار

نتیجه گیری دبیرکل سازمان ملل از نتایج تحقیقات میدانی در شرایطی منتشر می شود که از زمان حمله به تاسیسات نفتی بقیق و خریص عربستان سعودی توسط نیروهای انصارالله یمن از صدر تا ذیل دربار پادشاهی سعودی، بارها و بارها در سخنرانی های خود ایران را به نقش داشتن در این حملات متهم کرده اند. از سخنگوی ائتلاف متجاوز سعودی علیه یمن تا شخص پادشاه این کشور، یک به یک در نشست های خبری و سخنرانی های خود ایران را مسوول حمله به تاسیسات نفتی آرامکو معرفی می کردند. رسانه های سعودی و هم پیمانان غربی آنها با انتشار اخبار و اطلاعات نادرست حتی تا جایی پیش رفتند که ادعا کردند این حملات از شهر امیدیه در خوزستان از پایگاهی در نزدیکی شهر اهواز انجام شده و موشک های کروز ایران با استفاده از آسمان عراق و کویت بدون عبور از روی خلیج فارس، مسیری پیچیده را در آسمان سعودی طی کرده اند تا به این تاسیسات در نزدیکی پایتخت عربستان برسند. عراق و کویت هرگز این ادعای رسانه های نزدیک به دربار سعودی را تایید نکرده اند. کار به جایی رسید که ماه گذشته، خبرگزاری بریتانیایی رویترز در گزارشی ساختگی به نقل «چهار منبع بدون نام ایرانی» که همگی «در جلسه فرماندهان ارشد سپاه پاسداران انقلاب اسلامی» «در ساختمانی در جنوب تهران» حضور داشته اند، خبر داد که فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در این جلسه دستور حمله مستقیم به پادشاهی سعودی را صادر کرده است. تمامی این خبرسازی ها و ادعاها، چندین بار از سوی ایران تکذیب شده و تهران هر نقشی در حملات به تاسیسات نفتی عربستان سعودی را رد کرده است.همزمان با خبرسازی های رسانه های سعودی و غربی، دولتمردان امریکایی هم پژواک ادعاهای عربستان سعودی شده بودند. مایک پمپئو، وزیر خارجه امریکا گفته بود که «شکی ندارد ایران مسوول حمله به تاسیسات نفتی عربستان است.» امریکایی ها حتی دروغ های خود را تا حدی پیگیری کردند که ۳ کشور اروپایی طرف برجام را قانع کنند در بیانیه هایی نسبت دخالت ایران در حمله به عربستان سعودی اظهار نگرانی کنند. دستگاه دروغ پراکنی امریکا تا جایی پیش رفت که یک هفته پیش برایان هوک، رییس کارگروه ضدایرانی وزارت خارجه امریکا در نشستی خبری به شکلی وانمود کرد که گویی انصارالله یمن که راسا مسوولیت حمله به تاسیسات نفتی عربستان را پذیرفته بود، هم از حمله ادعایی ایران بی خبر بوده و از آن تبری جسته است. این مقام مسوول پروپاگاندا و تروریسم اقتصادی ضدایرانی در وزارت خارجه امریکا مدعی شد:«انصار الله یمن بلافاصله بعد از حمله ایرانی ها به تاسیسات نفتی آرامکو، خواستار توقف متقابل حملات هوایی و موشکی با عربستان شد. این پیشنهاد ترک مخاصمه که سعودی ها در حال پاسخ به آن هستند، نشان می دهد که ایران به شکل واضح از طرف حوثی ها سخن نمی گوید و منافع مردم یمن را در نظر ندارد.»




انتهای متن/

شنبه, 23 آذر 1398 ساعت 11:32