کتاب شناسی و جاسوسی
حفره های فراوان در دستگاه امنیتی ملی آمریکا

 این کتاب به بررسی موفقیت‌ها و ناکامی‌های سیستم اطلاعاتی آمریکا پرداخته است و این موضوع را مورد چالش قرار داده است که آیا این سیستم در نتیجه اصلاحات به عمل آمده کارایی لازم را خواهد داشت.

به گزارش موسسه راهبردی دیده بان، پس از مطرح‌شدن مسئله زمینه‌های نفوذ در کشور توسط مقام معظم رهبری، لازم به نظر می‌رسد که برخی مؤلفه‌های مربوط به جاسوسی و نفوذ، جهت آشنایی و تبیین برای فضای عموی جامعه مطرح‌شده و همچنین در آن بصیرت افزایی را مدنظر قرار داد.

دیده‌بان در نظر دارد این مسئله را در قالب کتاب‌شناسی‌های امنیتی مربوط به سرویس‌های جاسوسی غربی بالاخص آمریکا ارایه دهد.

در این گزارش به کتاب "جاسوسی و اطلاعات" نوشته‌ی «دبرا ای. میلر» که در کشور آمریکا منتشر شده است می‌پردازیم.

آمریکا همیشه در عملیات های نظامی خود از اطلاعات استفاده می‌کرد؛ اما ساختار کنونی اطلاعات آمریکا تنها پس از حمله ژاپن به پرل‌هاربر در 7 دسامبر 1941 ایجاد شد. این حمله باعث شد تا بسیاری از نقایص در اطلاعات آمریکا مشخص گردد. آمریکا در طول جنگ جهانی دوم نیز در راستای ارتقای اطلاعات خود گام برداشت تا هرچه بیشتر بر توانایی خود در جاسوسی از کشورهای دیگر بی‌افزاید. نیروی زمینی، دریایی و تفنگداران آمریکایی به انجام عملیات‌های اطلاعاتی می‌پرداختند و دفتر خدمات استراتژیک نیز برای هماهنگی امور اطلاعاتی تأسیس شد. این اقدامات در طول جنگ توانست کمک‌های اطلاعاتی فراوانی را جهت نفوذ در رقبا توسط نیروهای آمریکا فراهم کند.

ریاست جمهوری «ترومن» پس از پایان جنگ جهانی دوم،‌ دفتر خدمات استراتژیک را تعطیل کرد اما اقدامات اتحاد جماهیر شوروی برای گسترش نفوذ خود به اروپا باعث شد تا او در مورد نیاز به اطلاعات تجدید نظر کند. پیرامون همین موضوع بود که تحقیقات مستقل و کنگره در خصوص اطلاعات انجام شد و رهیافت‌های متعددی در این زمینه ارائه گردید. یکی از مباحث اصلی این بود که سازمان اطلاعاتی باید تحت کنترل نظامیان باشد و یا این که برعکس غیر نظامیان باید کنترل آن را در دست گیرند. در نتیجه مبحث طولانی، قانون امنیت ملی سال 1947 به تصویب رسید که چارچوب سیستم اطلاعات و امنیت ملی آمریکا را پی‌ریزی کرد و این سیتم به یکی از مشخصه‌های جنگ سرد تبدیل شد. به واقع در زمان جنگ سرد، همه‌ی عملیات‌های سازمان جاسوسی سیا برای مقابله با فعالیت‌ها و تهدیدات اتحاد شوروی طرح‌ریزی شده بود. در نتیجه این روند سیا بر اعزام جاسوسان به نقاط مختلف تمرکز کرده بود تا این افراد به سرقت اسرار اتحاد شوروی بپردازند. در این دوره استفاده از ماهواره‌ها و فناوری‌های اطلاعاتی نیز به شدت افزایش یافت.

هنگامی که جنگ سرد به پایان رسید این سیستم اطلاعاتی به سیستم کهنه‌ای تبدیل شد که نیاز به یک بازبینی اساسی بر طبق نظام جدید به وجود آمده داشت. عدم توانایی این سیستم اطلاعاتی قدیمی برای پیش‌بینی حوادث 11 سپتامبر که در نوع خود یک گاف بزرگ و تاریخی اطلاعاتی محسوب می شود و همچنین فقدان سلاح‌های کشتار جمعی و شیمیایی در عراق که بهانه واهی آمریکا برای آغاز جنگ با این کشور بود همگی دست به دست هم دادند تا درخواست‌های یکی پس از دیگری برای اصلاح اطلاعات آمریکا افزایش یابد.

در ویرایش کلی که بر روی سیستم کهنه اطلاعاتی آمریکا صورت گرفت امروزه این سیستم جدید از 16 سازمان اطلاعاتی تشکیل شده است. که همگی تحت کنترل قوه مجریه قرار دارند. در این بین سه نهادی که بیشتر از همه اهمیت دارند عبارتند از : FBI، CIA و NSA

در این بین باز هم سازمان سیا همچنان مهم‌ترین آژانس اطلاعاتی این سیستم است. در سیستم قبلی، رییس سازمان سیا وظیفه نظارت بر فعالیت‌های جامعه اطلاعاتی را بر عهده داشت اما طبق اصلاحات انجام شده پست جدید «مدیر اطلاعات ملی» این وظیفه را بر عهده دارد.

این کتاب به بررسی موفقیت‌ها و ناکامی‌های سیستم اطلاعاتی آمریکا پرداخته است و این موضوع را مورد چالش قرار داده است که آیا این سیستم در نتیجه اصلاحات به عمل آمده کارایی لازم را خواهد داشت. مقالات متعددی به شکل مناظره در کتاب آورده شده است. از این رو برخی از مقالات آورده شده حامی یک گزاره مفهومی هستند و برخی دیگر با آن گزاره مخالف هستند.

در پایان با توجه به مطالبی که ذکر شد در قسمت بعدی به توضیح فصول تشکیل دهنده این کتاب خواهیم پرداخت.




انتهای متن/

یکشنبه, 19 ارديبهشت 1395 ساعت 10:30

نظرات  

پاسخ + -1 --
ساسان قادری 1395/05/07 - 17:19
سلام ممنون از مطالب خوبتان
لطفا کتابهایی در مورد تاریخ امریکا و اقدامات سازمان سیا ترجمه و چاپ کنید
ممنون

نظر شما

تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید